poniedziałek, 6 maja 2013

Pieczemy ciasteczka

POZIOM: 3-6
 
Jak pokazać maluchowi, że pieczenie może być łatwe i przyjemne? Najlepiej  zacząć od czegoś niewyszukanego, a zarazem pysznego - kruchych ciasteczek :)
 
A oto składniki:
 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki tortowej
- 200 g margaryny Kasi
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ciastek

 
Dodatkowo będziemy potrzebować:
 
- stolnicy lub maty do pieczenia
- miski
- wałka
- kilku foremek (najlepiej wybrać kształty które spodobają się dziecku)
- papieru do pieczenia
- 2 płaskich blaszek do pieczenia
- piekarnika


Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wyrabiamy kruche ciasto - jeżeli za bardzo się klei, można dodać więcej mąki. W wyrabieniu ciasta może nam pomóc nasz maluch.


Ciasto najlepiej podzielić na 2 - 3 porcje. Naszą stolnicę lub matę do pieczenia posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (grubość ok. 0,5 cm). Następnie wycinamy za pomocą foremek nasze ciasteczka - z pewnością nasz mały pomocnik nas tutaj wyręczy.
 

Wycięte ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jeżeli lubimy bardzo słodkie ciastka możemy je posypać cukrem trzcinowym. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy jedną porcję ciastek przez 15 minut.


Po wyjęciu z piekarnika - gotowe - możemy wspólnie z naszym maluchem pałaszować nasze wypieki.


Baking cookies

LEVEL: 3-6
How to show your child that baking can be easy and fun? The best way is to start with something simple, yet delicious - crispy cookies :)

Here are the ingredients:
- 1 teaspoon baking powder

- 300 g cake flour
- 200 g margarine

- 150 g icing sugar
- 2 egg yolks

- 2 tablespoons of 18% cream
- optional: cane sugar to sprinkle the cookies

In addition, we will need:

-  a pastry board or baking mat

- a bowl

- a rolling-pin

- a few molds ( the best choice are the shapes that will appeal to your child)

- a baking paper

- two flat baking trays

- oven
Preparation of the dough is very easy. Mix all the ingredients together in a bowl and knead the crispy pastry - if it’s too sticky, add more flour. Our child  can help us in kneading the dough.
It’s advisable to divide the dough into 2 - 3 portions. Sprinkle your pastry board or baking mat with the flour and roll the pastry (thickness 0.5 cm). Then cut out your cookies using molds - certainly our little helper will give us a hand here.

Lay the cut out cookies on a baking tray paved with baking paper. If you like very sweet cookies you can sprinkle them with cane sugar. Preheat the oven up to 180C and bake one portion of cookies for 15 minutes.
After removing from the oven – it’s ready - we can eat our cookies away together with our child. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz