POZIOM: 3-6
Jak pokazać maluchowi, że pieczenie może być łatwe i przyjemne? Najlepiej zacząć od czegoś niewyszukanego, a zarazem pysznego - kruchych ciasteczek :)
A oto składniki:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g mąki tortowej
- 200 g margaryny Kasi
- 150 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania ciastek
Dodatkowo będziemy potrzebować:
- stolnicy lub maty do pieczenia
- miski
- wałka
- kilku foremek (najlepiej wybrać kształty które spodobają się dziecku)
- papieru do pieczenia
- 2 płaskich blaszek do pieczenia
- piekarnika
Przygotowanie ciasta jest bardzo łatwe. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i wyrabiamy kruche ciasto - jeżeli za bardzo się klei, można dodać więcej mąki. W wyrabieniu ciasta może nam pomóc nasz maluch.
Ciasto najlepiej podzielić na 2 - 3 porcje. Naszą stolnicę lub matę do pieczenia posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto (grubość ok. 0,5 cm). Następnie wycinamy za pomocą foremek nasze ciasteczka - z pewnością nasz mały pomocnik nas tutaj wyręczy.
Wycięte ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Jeżeli lubimy bardzo słodkie ciastka możemy je posypać cukrem trzcinowym. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy jedną porcję ciastek przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika - gotowe - możemy wspólnie z naszym maluchem pałaszować nasze wypieki.
Baking cookies
- a pastry board or baking mat
It’s advisable to divide the dough into 2 - 3 portions. Sprinkle your pastry board or baking mat with the flour and roll the pastry (thickness 0.5 cm). Then cut out your cookies using molds - certainly our little helper will give us a hand here.
Baking cookies
LEVEL: 3-6
How to show your child
that baking can be easy and fun? The best way is to start with something simple,
yet delicious - crispy cookies :)
Here are the
ingredients:
- 1 teaspoon baking
powder
- 300 g cake flour
- 200 g margarine
- 150 g icing sugar
- 2 egg yolks
- 2 tablespoons of 18%
cream
- optional: cane sugar
to sprinkle the cookies
In addition, we will
need:
- a pastry board or baking mat
- a bowl
- a rolling-pin
- a few molds ( the best choice are the shapes
that will appeal to your child)
- a baking paper
- two flat baking trays
- oven
Preparation of the
dough is very easy. Mix all the ingredients together in a bowl and knead the crispy
pastry - if it’s too sticky, add more flour. Our child can help us in kneading the dough. It’s advisable to divide the dough into 2 - 3 portions. Sprinkle your pastry board or baking mat with the flour and roll the pastry (thickness 0.5 cm). Then cut out your cookies using molds - certainly our little helper will give us a hand here.
Lay the cut out
cookies on a baking tray paved with baking paper. If you like very sweet cookies
you can sprinkle them with cane sugar. Preheat the oven up to 180C and bake one
portion of cookies for 15 minutes.
After removing from
the oven – it’s ready - we can eat our cookies away together with our child.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz