poniedziałek, 10 czerwca 2013

Truskawki - smak dzieciństwa

POZIOM: 3-6

Zaczyna się właśnie mój ulubiony czas w roku - sezon truskawkowy. Mam wielką słabość do tych owoców i mogę je pochłaniać kilogramami. Truskawki kojarzą mi się przede wszystkim z dzieciństwem - z podjadaniem owoców prosto z krzaczka kiedy babcia nie patrzy... oraz z przepysznymi koktajlami truskawkowymi, ciastami i deserami które robiła moja mama. Ponieważ przez najbliższe 2-3 tygodnie będziemy się cieszyć świeżymi truskawkami proponuję przygotowanie łatwej tarty z tymi owocami.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g margaryny
  • 30 g cukru pudru
oraz
  • dużej miski lub stolnicy
  • okrągłej formy do tarty

Do dużej miski (albo na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, cukier puder i skrapiamy łyżką wody. Z pomocą malucha zagniatamy ciasto. Następnie owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika.



Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wykładamy nim natłuszczoną margaryną formę. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C, aż ciasto uzyska złoty kolor.


Kiedy kruche ciasto ostygnie możemy zabrać się za przygotowanie kolejnych słodkich warstw tarty.

Będziemy potrzebować:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g truskawek przekrojonych na pół
  • 1 opakowania galaretki truskawkowej (opcjonalnie)
oraz
  • małego garnka
  • małej szklanej miski
  • dużej łyżki

Dwie tabliczki białej czekolady łamiemy na mniejsze kostki i stapiamy w kąpieli wodnej. Do jej przygotowania będziemy potrzebować małego garnka. Napełniamy go wodą do 2/3 wysokości, a następnie kładziemy na nim szklaną miskę z kostkami czekolady. Wodę zagotowujemy. Pod wpływem ciepła czekolada w ciągu kilku minut się rozpuści, mieszamy topiącą się czekoladę, aby uzyskać gładką konsystencję.


Kiedy czekolada lekko ostygnie mieszamy ją z serkiem mascarpone. Kremową masę nakładamy na kruchy spód ciasta i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki, które wcześniej dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Powierzmy tę czynność naszym małym cukiernikom:)


Tak przygotowana tarta jest gotowa do zjedzenia. 
Szybko, łatwo i bardzo smacznie !


Jeśli wasze dzieci lubią galaretkę możecie zalać nią wierzch tarty i odstawić tartę do lodówki aż galaretka stężeje. Truskawki podane w ten sposób, na pewno będą ciekawą alternatywą do podania ich z cukrem lub w formie koktajlu.


Strawberries – the taste of childhood

LEVEL: 3-6

My favourite time of the year is just beginning – the strawberry season. I’m very partial to these fruit and I can devour it in kilograms. First of all, strawberries reminds me of my childhood – of eating the fruit straight from the shrubs when my grandma wasn’t watching … and  of delicious strawberry cocktails, cakes and desserts made by my mum. Because through the next 2-3 weeks we’ll be enjoying fresh strawberries I suggest preparing an easy tart with these fruit.

To make the dough we'll need:

•150 g wheat-flour
 120 g margarine
•30 g castor sugar
and

•a big bowl or pastry board
•a round tart’s form

Sift the flour to the big bowl (or on the pastry board), add margarine, castor sugar and sprinkle it with a spoon of water. With the help of your little one knead the dough. Next, wrap the dough in cling film and put aside to the freezer for 30 minutes.

After 30 minutes take out the dough from the freezer and cover the form that is greased with margarine. Puncture the top of the pastry using a fork. Bake it for 25 minutes in the temperature of 180 C degree until the pastry is gold.

When the crispy dough gets cold you can go on to prepare the next sweet layers of the tart.

We'll need:

•2 bars of white chocolate
•250 g mascarpone cheese
•400 g strawberries sectioned in halves
•1 package of strawberry jelly (optionally)
and

•a small pot
•a small glass bowl
•a big spoon

Smash the two bars of white chocolate into smaller parts and melt it in water bathing. In order to make it you’ll need a small pot. Fill the pot with water up to 2/3 of its height and put the glass bowl with chocolate on it. Boil up the water. Under the influence of heat the chocolate will melt in a few minutes. Stir the melting chocolate to get a smooth consistence.  
When the chocolate gets cold a bit mix it with the mascarpone cheese. Put the cream filling on the crispy bottom of the pastry and spread it evenly. Put the strawberries, that are previously washed and sectioned in halves, on the cream. Charge your little pastry-cook with this task :)

The tart prepared in this way is ready to be eaten. Quick, easy and delicious !
If your children like jelly you can pour the tart with it and put it aside to the fridge until the jelly concentrates. Strawberries served in this way will be surely a good alternative to serving them with sugar or in the form of cocktail. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz