POZIOM: 3-6
Chyba w każdej rodzinie skarbnicą najlepszych przepisów na słodkości są babcie, a w drugiej kolejności mamy i ciocie. Poniższy przepis na ciasteczkowe mini-burgery jest autorstwa mojej babci, stąd też w rodzinie ciastka te są znane jako Anusie:)
Przygotowanie ciasteczek jest na tyle łatwe, że możemy zaangażować w nie najmłodszych, a efekt ... najlepiej samemu się przekonać. Jeden ze składników ciasteczek - masło orzechowe - sprawia, że skuszą się na nie wszystkie małe (i większe) łasuchy.
Będziemy potrzebować:
- 350g mąki
- 200g margaryny
- 120g cukru pudru
- 1 jajka
- 1 żółtka
- łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę olejku migdałowego lub arakowego
- dużej miski
- maty lub stolnicy
- wałka do ciasta
- małego kieliszka
- blaszki do pieczenia
- papieru do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie mniejsze części i rozwałkowujemy. Za pomocą małego kieliszka wycinamy małe kółeczka i układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170C (z termo obiegiem) lub 150C (bez termo obiegu) w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Do dekoracji ciasteczek będziemy potrzebować:
- cukru pudru
- wody
- cytrynę
- kolorową posypkę
- masło orzechowe
Kiedy ciasteczka ostygną możemy zacząć je dekorować. Ucieramy lukier według własnych wypróbowanych proporcji wody i cukru pudru. Moim sposobem na lukier jest dodanie kilku kropel soku z cytryny - nie jest wtedy aż tak słodki. Na każde ciasteczko nakładamy kleks lukru, a nasi mali pomocnicy mogą udekorować go kolorową posypką.
Kiedy lukier już dobrze zaschnie możemy zająć się ostatnim etapem przygotowania ciasteczek, czyli ich sklejaniem. Przygotowujemy słoiczek masła orzechowego i małą łyżeczkę. Na jedno ciasteczko nakładamy odrobinę masła orzechowego i przyklejamy drugie ciasteczko. W ten sposób powstanie mały burger.
Kiedy masło orzechowe również zaschnie ciasteczka są gotowe ! Są przepyszne i po prostu nie można im się oprzeć ;)
Świetnie sprawdzą się jako przekąska !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz