środa, 18 listopada 2020

MAMCIA-GOTO-PIEKO-WANCIA/ MISS CUKINIA

Placki z cukinii - przepis prosty, smażenie trochę przydługawe, ale można robić coś w trakcie np. ogarniać kuchnię (przecież mamy podzielną uwagę).

Z czeluści kuchennych szafek należy wydobyć:

- patelnię 

- szpatułkę 

- miskę 

- duży talerz

- tarkę (u mnie od lat sprawdza sie ta 2-stronna marki IKEA)

- dużą łyżkę 

A składniki na placuszki to:

- 3 łyżki mąki pszennej

- 1 jajko

- 2 łyżki mleka

- 1 mała cukinia

- 1/4 małej cebuli lub ząbek czosnku

- 1 łyżka koperku (a jak komuś przykleja się do podniebienia jak moim panom to bez) 

- oliwa z oliwek (do smażenia)

Postępowanie/procesowanie jest analogiczne do przygotowania placków ziemniaczanych - więc rozpisywać się nie muszę - z tą różnicą, że z cukinią obchodzimy się trochę inaczej niż z ziemniaczkami. Dokładnie ją myjemy, osuszamy i zcieramy na grubych "oczkach" tarki. Po starciu cukinii i cebuli lub czosnku odsaczamy naszą "papkę" z nadmiaru wody i dopiero wtedy dodajemy pozostale składniki ciasta (wcześniej mieszamy mąkę z odrobiną soli/pieprzu i wlewamy mleko) na koniec dodajemy zieleninę, czyli pietruszkę i delikatnie mieszamy całość szpatułką. 

Rozgrzewamy patelnię z oliwą, nakładamy po łyżce masy (niech was nie kusi żeby dać więcej bo zepsujecie) i smażymy 2-3 minutki na jednej stronie i przewracamy na drugą.

Usmażone placki wykładamy na ręcznik kuchenny, jeśli nie lubicie jak talerz opływa tłuszczykiem. 


Dziękuję mężowi za wyprowadzenie naszej maluszki na spacerek kaloszkowy, żeby poskakała sobie w deszczu jak Peppka w kałuży. Lekko się stresuję jak jest w kuchni, a tu oliwa z oliwek skwierczy i ogólnie jest bardziej gorąco niż zwykle. 

 

Smacznego! Na koniec ekspozycja na talerzu - koniecznie z pomidorkami - żeby wyglądało jak na profesjonalnym blogu kulinarnym - spokojnie Babyground nawet nie aspiruje żeby nim być🤭.

A już niedługo - z cyklu PATENTY RODZICÓW - co zrobić jeśli maluszka nie chce sie ruszyć z kuchni, a my musimy, wróć, chcemy coś ugotować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz