niedziela, 6 grudnia 2020

MAMCIA-GOTO-PIEKO-WANCIA/ CIASTO JABŁKOWO-CYNAMONOWE

Zabieramy się do pracy! 

Listę akcesoriów kuchennych znajdziecie poniżej:

- dwie duże miski

- łyżka i łyżeczka 

- jedna duża szklanka 

- prostokątna blaszka 

- papier do pieczenia 

Lista zakupów też jest naprawdę krótka bo jak podejrzewam,większość składników już macie w domu:

- 6 jabłek 

- 2 szklanki mąki

- 5 jajek 

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- 1 opakowanie mielonego cynamonu

- 1 szklanka oleju

- garstka rodzynek/ żurawiny

- garść orzechów. 


Działamy na dwie miski - najpierw myjemy i obieramy jabłka oraz kroimy je w kostkę, a na koniec zasypujemy je szklanką cukru. Odstawiamy je na bok, a w w drugiej misce mieszamy ze sobą: mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 



Wracamy do pierwszej miski i do jabłek dodajemy jajka, rodzynki/żurawinę, orzechy oraz "cynamonową mąkę". Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec dodajemy olej. 

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160-180 C na 45 minut. 


A oto co zrobić z dodatkowymi jabłkami - podać podkuchennej do spałaszowania... 



... pałeczkami 😂😂😂. 



Pieczenie strasznie męczy, a nawet suszy... 



 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz