Zabieramy się do pracy!
Listę akcesoriów kuchennych znajdziecie poniżej:
- dwie duże miski
- łyżka i łyżeczka
- jedna duża szklanka
- prostokątna blaszka
- papier do pieczenia
Lista zakupów też jest naprawdę krótka bo jak podejrzewam,większość składników już macie w domu:
- 6 jabłek
- 2 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie mielonego cynamonu
- 1 szklanka oleju
- garstka rodzynek/ żurawiny
- garść orzechów.
Działamy na dwie miski - najpierw myjemy i obieramy jabłka oraz kroimy je w kostkę, a na koniec zasypujemy je szklanką cukru. Odstawiamy je na bok, a w w drugiej misce mieszamy ze sobą: mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Wracamy do pierwszej miski i do jabłek dodajemy jajka, rodzynki/żurawinę, orzechy oraz "cynamonową mąkę". Całość dokładnie mieszamy, a pod koniec dodajemy olej.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160-180 C na 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz