Przepis na te muffinki wyszperałam w książce "White Plate Słodkie" blogerki Elizy Mórawskiej, ale troszeczkę go zmieniłam. Blog WHITE PLATE wciąż funkcjonuje i można tam znaleźć świetne przepisy nie tylko na słodkości https://whiteplate.com/.
Składniki na muffiny:
300g mąki pszennej
120g brązowego cukru
100g (rozpuszczonej / lub startej na tarce) białej czekolady
2 jajka
280g kefiru
120g (stopionego) masła
oraz na karmel:
20g masła
50g brązowego cukru
1 banan
Potrzebne nam będą:
Forma do muffinek (12 dołkowa)
Duża oraz dwie średnie miski
Mały garnek / tarka
Średniej wielkości patelnia
Drewniana łyżka
Miarka
Karmel:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania złotobrązowego karmelu. Dodajemy banany, delikatnie polewany je karmelem i smażymy około minuty, po czym zdjemujemy patelnię z ognia.
Muffiny:
W misce łączymy mąkę, brązowy cukier i czekoladę (którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub ścieramy na tarce). W drugiej misce mieszany jajka z kefirem i masłem. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszany ją łyżką.
Przygotowaną wcześniej formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Do każdej kładziemy 2 łyżki masy, następnie kawałek banana z karmelem, a na wierzch dodatkową łyżkę lub dwie masy.
Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut.
Wychodzą pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz