piątek, 7 maja 2021

MAMCIA-GOTO-PIEKO-WANCIA/ Bananowe muffinki

Przepis na te muffinki wyszperałam w książce "White Plate Słodkie" blogerki Elizy Mórawskiej, ale troszeczkę go zmieniłam. Blog WHITE PLATE wciąż funkcjonuje i można tam znaleźć świetne przepisy nie tylko na słodkości https://whiteplate.com/. 

Składniki na muffiny:

300g mąki pszennej

120g brązowego cukru

100g (rozpuszczonej / lub startej na tarce) białej czekolady 

2 jajka

280g kefiru

120g (stopionego) masła 


oraz na karmel:

20g masła 

50g brązowego cukru


1 banan


Potrzebne nam będą:

Forma do muffinek (12 dołkowa) 

Duża oraz dwie średnie miski

Mały garnek / tarka 

Średniej wielkości patelnia

Drewniana łyżka 

Miarka


Karmel:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cały czas mieszając doprowadzamy do powstania złotobrązowego karmelu. Dodajemy banany, delikatnie polewany je karmelem i smażymy około minuty, po czym zdjemujemy patelnię z ognia.

Muffiny:

W misce łączymy mąkę, brązowy cukier i czekoladę (którą wcześniej rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub ścieramy na tarce). W drugiej misce mieszany jajka z kefirem i masłem. Łączymy zawartość obu misek i delikatnie mieszany ją łyżką. 

Przygotowaną wcześniej formę do muffinów wypełniamy papierowymi papilotkami. Do każdej kładziemy 2 łyżki masy, następnie kawałek banana z karmelem, a na wierzch dodatkową łyżkę lub dwie masy. 

Wstawiamy foremkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. 

Wychodzą pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz