niedziela, 27 czerwca 2021

MAMCIA-GOTO-PIEKO-WANCIA/ TARTA TRUSKAWKOWA

Ta tarta to kwintesencja mojego talentu do wypiek贸w: 艂atwo, szybki, a przyjemnie馃槈. 

Ca艂a tart臋 robi nam jej wysoko艣膰 truskawka, poza sezonem letnim polecam tak偶e wersj臋 ze 艣wie偶ymi malinami lub bor贸wkami. 

B臋dziecie potrzebowa膰 jedynie:

150g m膮ki pszennej

120g margaryny

30g cukru pudru

tabliczk臋 bia艂ej czekolady

250g serka mascarpone

0,5kg truskawek


Do szerokiej miski przesiewamy m膮k臋, dodajemy margaryn臋 (kroj臋 j膮 na ma艂e kosteczki), cukier i skrapiamy 艂y偶k膮 wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odk艂adamy na 30 minut do lod贸wki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.


Ciasto wyjmujemy z lod贸wki i wyk艂adamy nim nat艂uszczon膮 form臋 (IKEA). Wierzch ciasta wielokrotnie nak艂uwamy widelcem. Pieczemy oko艂o 25 minut, a偶 ciasto nabierze z艂otego koloru. 


Serek mascarpone mieszamy ze stopion膮 w k膮pieli wodnej bia艂膮 czekolad膮. Krem nak艂adamy na kruchy spod ciasta, a na kremie uk艂adamy truskawki - je艣li s膮 du偶e - najlepiej przeci膮膰 je na p贸艂馃崜馃崜馃崜. 

Najlepiej przechowywa膰 tart臋 w lod贸wce. 




Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz