Ta tarta to kwintesencja mojego talentu do wypieków: łatwo, szybki, a przyjemnie😉.
Cała tartę robi nam jej wysokość truskawka, poza sezonem letnim polecam także wersję ze świeżymi malinami lub borówkami.
Będziecie potrzebować jedynie:
150g mąki pszennej
120g margaryny
30g cukru pudru
tabliczkę białej czekolady
250g serka mascarpone
0,5kg truskawek
Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę (kroję ją na małe kosteczki), cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim natłuszczoną formę (IKEA). Wierzch ciasta wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz