niedziela, 27 czerwca 2021

MAMCIA-GOTO-PIEKO-WANCIA/ TARTA TRUSKAWKOWA

Ta tarta to kwintesencja mojego talentu do wypieków: łatwo, szybki, a przyjemnie😉. 

Cała tartę robi nam jej wysokość truskawka, poza sezonem letnim polecam także wersję ze świeżymi malinami lub borówkami. 

Będziecie potrzebować jedynie:

150g mąki pszennej

120g margaryny

30g cukru pudru

tabliczkę białej czekolady

250g serka mascarpone

0,5kg truskawek


Do szerokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę (kroję ją na małe kosteczki), cukier i skrapiamy łyżką wody. Zdecydowanym ruchem zagniatamy ciasto i odkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180C.


Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim natłuszczoną formę (IKEA). Wierzch ciasta wielokrotnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 25 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. 


Serek mascarpone mieszamy ze stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Krem nakładamy na kruchy spod ciasta, a na kremie układamy truskawki - jeśli są duże - najlepiej przeciąć je na pół🍓🍓🍓. 

Najlepiej przechowywać tartę w lodówce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz